Nu veel van ons thuis zitten, hebben we opeens de luxe dat we iets meer tijd hebben tijdens de lunch. Dus zeg maar gedag tegen je saaie boterham met kaas. Deze manier van brood eten gaat nooit vervelen. Ik leer je hoe je bruchetta’s maakt.

Bruchetta’s
Equipment
- Ovengrill / tosti apparaat of koekenpan
Ingrediënten
- 4 eetlepels olijfolie extra vierge of goede kwaliteit
- 1 zuurdesembrood of stokbrood
- 1 teen knoflook
+ toppings (zie hieronder)
Instructies
- Snijd het brood of stokbrood in plakken. Niet te dik maar ook zeker niet super dun.
- Verwarm je ovengrill op de hoogste stand of zet je tostiapparaat aan. Als je het in de pan wilt bakken zet dan een grote koekenpan klaar.
- Smeer beide kanten van de snee brood in met olijfolie.
- Bak de broodjes in je oven op het grillrooster aan beide kanten goudbruin. Dit gaat vrij snel dus blijf in de buurt. Of leg de broodjes in je tostiapparaat maar doe hem niet strak dicht. Je kan de broodjes ook knapperig bakken in je pan.
- Neem een teen knoflook, haal het vel eraf en snijd hem half door. Ga nu met de knoflook langs de knapperige broodjes aan 1 kant (of beide kanten als je knoflook-fan bent).
- Beleg je bruchetta nu naar keuze. Eet hem direct op, dan is het nog lekker knapperig.
Wat doe je op je bruchetta?
De mogelijkheden zijn eindeloos! Ik geef je een paar ideetjes:
In Spanje: gedroogde ham, manchego (of Parmezaan), rucola, olijven
In Italië: tomaat met basilicum (kies de lekkerste tomaten die je kan vinden, dat maakt dit broodje zó lekker)
Mijn persoonlijke favoriet: hummus, tonijn, tomaat, rucola, munt, kappertjes
Ook lekker: gegrilde groente, feta, artisjok, gebakken champignons, roomkaas, zalm, avocado, kipfilet, mayonaise, komkommer, mozarella, geprakte witte bonen en wat balsamico is ook geweldig!

Over het brood
Als je de keus hebt, kies dan voor (zuur)desembrood. Dat maakt deze bruchetta’s echt heel erg lekker. Tegenwoordig kun je in verschillende supermarkten dit brood kopen. Bij de AH hebben ze het merkt ‘Robuust’ bij de afbakbroden, dat is echt een aanrader. Maar bij de Jumbo en andere supermarkten hebben ze ook soortgelijke producten op de vers afdeling of bij het afbakbrood. Nu weet ik dat in deze tijd er een flinke run is op afbakbrood, dus kies gewoon wat er het lekkerste uit ziet. Met ‘normaal’ stokbrood is dit ook erg lekker.
Kun je niet naar de winkel maar heb je wel bloem in huis? Maak dan gewoon je eigen brood. Deze bruchetta’s maak je dan met het brood dat je over en het niet meer zo vers is, bijvoorbeeld de volgende dag.
Wees creatief
Kijk eens in je kast wat je nog hebt liggen. Een blikje tonijn of een blikje bonen? Dat is een hele goede basis. Misschien heb je nog wat kaas in de koelkast liggen of wat olijven. Heb je geen rucola maar wel andere sla? Ook goed. Denk ook aan contrasten: iets romigs, iets knapperigs, iets zouts, iets fris.
Het belangrijkste is dat het interessant is, maar niet té gek. Experimenteer gewoon en dan zie je vanzelf wat je lekker vindt!
Maak het af
Een paar dingen die je broodje extra lekker maken zijn: goede olijfolie, een beetje zout en peper, eventueel een kneepje citroen of nat van augurk of kappertjes én verse kruiden zoals basilicum, peterselie, munt en koriander.
Heb je geen verse kruiden? Geen probleem. Gedroogde oregano of tijm is ook lekker. Of dat potje Italiaanse kruiden. Alleen niet teveel. Gedroogde kruiden kunnen erg sterk zijn.
Geef een antwoord