Kinderen hebben geen idee wat iets kost. Ze denken dat geld aan de bomen groeit en dat er altijd heel veel van is. Maar dat is natuurlijk niet zo. In dit artikel kijken we naar verschillende manieren om kinderen te leren wat de waarde van geld is en nog belangrijker: dat ze leren waarderen wat je er als ouders voor moet doen.
Maar je hebt toch geld op je rekening?
Een tijdje geleden had ik een gesprek met mijn zoon van 4. Hij wilde graag een nieuw spelletje om op de Nintendo te spelen. Het spelletje koste “maar” 49 euro. Dat vond ik nogal veel geld om zomaar uit te geven en dat liet ik hem weten.
“Maar je heb toch geld op je rekening?” “Ja, dat klopt. Maar papa en mama hebben dat geld nodig om andere dingen te betalen. Zoals het huis, je kleding en je boterhammen.” “Oh… maar ik wil het!” Het valt niet mee om een constructief gesprek te hebben met een 4-jarige.
Ook onze oudere kinderen leken niet altijd te begrijpen dat er geen oneindige stroom van geld beschikbaar is en dat het niet vanzelfsprekend is dat er altijd maar geld wordt uitgegeven aan leuke en nieuwe dingen. Daarnaast had ik het idee dat ze ook geen besef hadden hoe hard wij werken om het geld te verdienen wat er is.
Tijd voor een beetje opvoeding dus. Dit zijn de manieren die wij hebben geprobeerd om onze kinderen de waarde van geld te leren.

Monopoly geld budget
Om de kinderen te laten zien wat we allemaal moeten betalen met het geld wat elke maand binnen komt, hebben we met elkaar van Monopoly geld een budget gemaakt.
Ze hoeven heus niet precies te weten wat er allemaal binnen komt, maar de bedoeling hiervan is dat ze snappen dat het geld nodig is om rekeningen en verplichtingen te betalen.
Zo kun je het doen:
- Neem een groot rond getal aan kleine Monopoly briefjes. Hoe meer briefjes hoe beter.
- Reken uit welk percentage van jullie inkomen per maand gaat naar verschillende plekken zoals: huis, water, energie, auto, verzekeringen, boodschappen, kleding. (Weet je niet hoeveel dat is? Dan is dit een goede gelegenheid om zelf een budget te maken.) Reken voor jezelf uit welk bedrag het percentage is van het Monopoly geld voor elke verschillende uitgave. Dus bijvoorbeeld: 10% aan verzekeringen van 3000 euro aan Monopoly geld is 300 euro.
- Vraag de kinderen wat ze met de grote stapel briefjes zouden willen doen. Speelgoed kopen? Naar de Efteling? Uit eten gaan? Laat ze maar komen met al hun wensen en ideeën.
- Leg uit dat voor we al die dingen kunnen doen, we eerst een paar rekeningen moeten betalen. Want we willen wel graag in ons huis wonen, toch? En het is ook wel fijn dat we water, electriciteit en verwarming hebben? Oja, en we willen ook graag wat te eten hebben en iets mee naar school kunnen nemen.
- Je kan de kinderen vragen wat zij denken dat we moeten betalen en hoeveel dat zou kosten. Dan kun je vertellen hoeveel het is en leg je dat geld opzij. Zo ga je elke uitgave met elkaar af.
Onze kinderen waren verbaasd dat alles zoveel kost! Daarnaast was het ze nu duidelijk geworden dat wanneer je zomaar veel geld uit geeft aan bijvoorbeeld een spelletje, er dan misschien niet genoeg meer over is voor de andere dingen die we graag willen. Je kan geld maar 1x uitgeven.
Werken voor iets wat je graag wilt
Iets anders wat we de kinderen graag willen leren is dat wanneer je iets graag wilt, er voor gewerkt moet worden. Ik denk dat het een onderdeel is van het plan voor de opvoeding, wat nog vorm aan het krijgen is.
Nu is dat voor onze kinderen nog niet zo aan de orde. Want het komt zelden voor dat ze iets zo graag willen dat ze er om blijven vragen of dat ze het niet kunnen vragen als cadeau voor hun verjaardag.
Daarnaast krijgen ze zakgeld wat niet afhankelijk is van het doen van taken/verantwoordelijkheden. Maar nu ze allemaal wat ouder worden wil ik graag geld-taken invoeren.
Dat zijn taken die wat extra moeite kosten waar ze geld mee kunnen verdienen tot ze oud genoeg zijn om zelf een baantje te vinden.
Oppervlakken stoffen in de woonkamer en slaapkamers: 1 euro
Alle deuren en klinken in huis schoonmaken: 1 euro
Keukenkastjes schoonmaken: 1 euro
Auto stofzuigen en dashboard afnemen: 2 euro
Zo kunnen ze wat extra geld verdienen naast hun zakgeld om te sparen voor iets wat ze graag willen en wat meer geld kost. Naarmate ze ouder worden, kunnen we hier nog wat moeilijkere taken aan toevoegen.
Wat vind je van deze manieren om kinderen de waarde van geld te leren? Hoe pakken jullie dit thuis aan?
Geef een reactie