Stephanie de Wit

Stephanie de Wit

  • Wie is Stephanie?
  • Blog
    • Koken
    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Werk en gezin
    • Moederschap
    • Opvoeding
  • Koken
    • Aanbod kookworkshops Sliedrecht

11 juli 2019 · Leave a Comment

Werk en gezin combineren: 10 tips om niet gek te worden

Werk en gezin

Het zou misschien niet zo moeilijk moeten zijn.. maar werk en gezin is een combinatie die flink wat van je vraagt. En of je nu net een baby hebt gekregen en terug gaat naar je werk, of je een gezin met pubers hebt en een eigen zaak: werk en gezin combineren is een uitdaging.

Je bent echt niet de enige die dat vindt, hoor (volgens onderzoek vindt 76% van de moeders werk en gezin combineren moeilijk tot onmogelijk).

Moeten we het dan allemaal maar opgeven met z’n allen? Ik denk het niet.. hieronder vind je mijn 10 beste tips om werk en gezin te combineren zodat je niet langzaam gek wordt.

Deze tips zijn “tried and tested” door mij. Maar je moet lekker diegene eruit pikken die voor jou werken.

  1. Doe werk wat je voldoening geeft
  2. Accepteer dat je soms één (of twee) ballen laat vallen
  3. Zorg goed voor jezelf
  4. Bespreek je verwachtingen met je partner
  5. Evalueer de gang van zaken met je gezin
  6. Plan quality-time met je kinderen en je partner (ook apart!)
  7. Maak een weekmenu
  8. Minimaliseer je spullen (vooral die van de kinderen)
  9. Deel je agenda met elkaar
  10. Houd je aan een begroting

1. Doe werk wat je voldoening geeft

Deze tip staat op nummer 1 omdat ik van mening ben dat deze het meeste verschil gaat maken.

Als je na een lange dag werken helemaal uitgeput bent en op geen enkele manier er iets voor jezelf uit hebt gehaald, wordt het sowieso heel lastig om vol te houden. Laat staan als je dan ook nog eens moet dealen met een paar schreeuwende kinderen.

Het is belangrijk dat je werk doet waar je jezelf in kwijt kan, waarbij je het gevoel hebt dat je iets nuttigs doet en jezelf kan ontwikkelen. Zo verlies je niet al je energie aan het uitzitten van je uren.

En ja, ik weet het wel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want vind maar eens een leuke, interessante baan die ook nog eens goed met kinderen te combineren is.

Dat is precies de reden waarom ik ondernemer geworden ben. Dat is wel eens onzeker, maar het geeft je wel heel veel vrijheid.

Ook als je geen ondernemer wilt worden is het de moeite waard om eens te kijken naar de mogelijkheden, ook binnen je huidige werk. Stel doelen. Soms kunnen kleine dingen al een groot verschil maken. Je kan bijvoorbeeld voorstellen om andere taken op te pakken. En zelfs als dat niet lukt, kun je voldoening in je werk vinden door te kijken naar de zaken waarin je wel kan groeien en leren. Dat kan zo simpel zijn als bij elke interactie de ander een goed gevoel geven.

2. Accepteer dat je soms één (of twee ballen) laat vallen

Als werkende moeder zijn wel allemaal jongleurs. We hebben veel verschillende ballen die we allemaal onze aandacht willen geven.

  • De fysieke zorg voor je kinderen
  • De emotionele zorg voor je kinderen
  • De relatie met je partner
  • De was
  • Het schoonmaken van de koelkast
  • Boodschappen doen
  • Een warme maaltijd op tafel zetten die iedereen lust en toch groente bevat
  • De toilet
  • Coole cadeaus voor kinderfeestjes, juffen en andere prestaties
  • En niet te vergeten: het werk dat je doet om geld te verdienen

Geloof het nou maar dat er geen enkele moeder bestaat die op elk moment van haar leven al die dingen de aandacht kan geven die ze wil. Het is gewoonweg teveel. En dat is oké.

Hoe sneller je kan accepteren dat het oké is om af en toe en bal te laten vallen, hoe fijner jij je voelt. Dat wil echt niet zeggen dat je wekenlang naar een smerige toilet hoeft te kijken. Maar je hoeft niet hemel en aarde te bewegen om zelf alles in 1 dag te doen.

Je hebt hier twee mogelijkheden:

  1. Schakel hulp in.
    Kinderen kunnen ook best wat doen in het huishouden, en als jij je lieve man vraagt of hij de toilet wilt schoonmaken dan doet hij dat vast ook. Als je het kan veroorloven is een schoonmaakster ook geweldig. Je hoeft namelijk echt niet alles zelf te doen.
  2. Laat het even lekker liggen.
    De wereld vergaat niet als jij een pizzaatje op tafel zet zonder groente. En ook niet als de juf geen origineel handgemaakt bedank-cadeautje krijgt. Echt niet.

3. Zorg goed voor jezelf

Het is moeilijk om rekeningen te betalen vanuit een lege bankrekening.

Zo is het ook met jezelf.

Moeder zijn is topsport! De slapeloze nachten, het geregel, constant beschikbaar zijn, de zorgen.. en dan hebben we het nog niet eens over de modder op de vloer, de speelafspraakjes en de nooit eindigende lading was.

Als je hier ook nog een baan of ander soort werk bij optelt, is het heel logisch dat je soms helemaal uitgeblust bent.

Volgens het onderzoek van Sitly blijkt ook dat bijna tweederde van de moeders geen tijd voor zichzelf heeft naast werk, gezin en huishouden. Dat vind ik best schokkend. Want hoe zorg je dan dat je batterij weer is opgeladen? Een paar kleine tips:

  • Doe dingen die je energie geven
    Het is heel verleidelijk om na een lange dag neer te ploffen op de bank en als een zombie Netflix te kijken en een halve zak chips te eten. Maar als je er heel eerlijk over bent, is dat misschien wel niet wat je echt wilt doen en waar je energie van krijgt. Dus kies er voor om een goed boek en een stuk fruit te pakken of neem een ontspannend bad. Het maakt niet uit wat het is, als het je maar oplaadt. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Doe datgene waar je een goed gevoel over jezelf van krijgt.
  • Blijf ademen
    De stress begint meestal al als je ‘s ochtends je ogen open doet. Er staat een kind op je bed te springen, je moet zorgen voor schone kleren, ontbijt, een ingepakte tas en oja.. niet vergeten om dat vriendenboekje nog in te vullen en hoera! je kind mag verkleed naar school. Blijf vooral ademen en vergeet niet dat stress een toestand is die je zelf creëert. Voordat je in paniek naar je sleutels gaat zoeken.. neem een paar seconden om te ademen.
  • Ga op tijd naar bed
    Ik weet het.. het is zo verleidelijk om laat te gaan slapen. Want dan heb je eindelijk tijd om de was te doen en even op Facebook te scrollen. Maar je hebt je slaap echt nodig. Als je niet genoeg slaapt, begin je de volgende dag al in het rood. Als je toch graag een keertje laat op blijft, spreek dan met jezelf af welke dagen je wél echt op tijd naar bed gaat.

4. Bespreek je verwachtingen met je partner

Als je samen bent, doe het dan ook echt samen. Denk niet dat die ander wel begrijpt wat jij bedoelt of kan raden wat jij nodig hebt. Dat werkt (helaas! 😉 ) niet zo.

Dat zijn ook geen dingen die je tussen alle bedrijven door, goed kan bespreken. Daar moet je echt even de tijd voor nemen. Luister naar elkaar en trap niet in de val om je partner te gaan aanvallen op alle dingen die hij niet doet.

Probeer het volgende script eens:

Ik vind het fijn als …. want dan ….

Maak vervolgens afspraken waar jullie je allebei prettig bij voelen en die ook realistisch zijn.

5. Evalueer de gang van zaken met je gezin

Probeer je gezin als een team te zien. Samen moeten jullie dit toch allemaal doen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elk teamlid hetzelfde hoeft in te brengen, want iedereen heeft zijn eigen rol. Maar het is wel goed om af en toe even te evalueren hoe alles gaat.

Dit helpt je ook te zien dat het niet de bedoeling is dat je alles alleen doet. Iedereen mag leren en groeien, dus als jij alles gaat oplossen gaat die mogelijkheid voorbij.

Zo kun je ook met elkaar ontdekken wat werkt en wat niet zo goed werkt in jullie gezin.

Dingen die je kan bespreken tijden zo’n evaluatie:

  • Ochtend en avond rituelen: iedereen kan meehelpen om deze spitsuren zo prettig mogelijk te laten verlopen. Luister naar wat iedereen fijn vindt en leg uit wat er moet gebeuren. Nu kan je met elkaar kijken op welke manier dat het beste gaat. Ik heb gezien dat kinderen die je constant moet pushen juist helemaal niet meewerken. Maar als ze het gevoel hebben dat ze deel zijn van een groter geheel, wordt het opeens een heel ander verhaal.
  • Verdeel de verantwoordelijkheden: zelfs als kinderen nog klein zijn kunnen ze hun steentje bijdragen aan een fijn gezin. Zo kunnen kinderen vanaf 4 jaar al helpen met tafel dekken, opruimen van de woonkamer en de kleding naar de wasmand dragen. Kinderen die al wat groter zijn kunnen bijvoorbeeld hun eigen tas in pakken. Bespreek dit soort dingen met elkaar, probeer het en evalueer dan weer.
    TIP: maak duidelijke afspraken met elkaar wanneer iets gedaan moet worden, dat voorkomt frustraties.
  • Werk samen aan een doel: hier zijn wij ook nog niet.. maar je mag dromen, toch? 😉

6. Plan quality time met je kinderen en je partner (ook apart!)

De grote reden waarom je dit allemaal doet.. is waarschijnlijk wel om een fijne tijd met elkaar te hebben. Als je het zo druk hebt, moet je die tijd plannen.

Plan tijd waarin je alle aandacht hebt voor elkaar elkaar, en je geen anderen dingen hoeft te doen. Laat die telefoon maar gewoon even in je broekzak zitten. Het is heel belangrijk dat je kinderen zien dat zij de moeite waard zijn om alles voor aan de kant te zetten. Bijkomend voordeel is dat ze daarna vaak een stuk liever zelf gaan spelen.

Maak afspraken en verzet hemel en aarde om je er aan te houden.

Plan ook quality time met je partner om samen iets leuks te doen en van elkaar te genieten. Denk niet: oh, dat komt wel weer. Voor je het weet ligt je seksleven op zijn gat en maak je ruzie over wie de vuilnisbak buiten moest zetten. Koester je partner en maak het een prioriteit om samen op te laden.

7. Maak een weekmenu

Hoe vaak gebeurd het niet dat je rond 17.00 uur in de stress schiet met de gedachten: wat moeten we nu weer eten vanavond?

Een weekmenu geeft je rust.

Plan makkelijke maaltijden op de dagen dat het echt hectisch is (denk zwemles/sport/tandartsafspraak) of bereid in het weekend alvast wat dingen voor zodat je doordeweeks sneller eten op tafel hebt staan.

Ja, het lijkt misschien meer werk. Maar een scheelt een heleboel stress en bestellingen via Thuisbezorgd.nl 😉 Als je het eenmaal lekker hebt lopen zal je zeker merken dat het een verschil maakt.

Een groot voordeel is namelijk ook dat je de ingrediënten al in huis kan hebben en dus ook niet nog een keer langs de supermarkt hoeft te gaan na je werk.

8. Minimaliseer je spullen (vooral die van de kinderen)

Hoe meer speelgoed je hebt, hoe meer je kan opruimen.
Hoe meer kleding je hebt, hoe meer je kan wassen.
Hoe meer spullen je hebt, hoe moeilijker het is om alles schoon en georganiseerd te houden.

Er zijn een heleboel systemen om te minimaliseren en een heleboel interessante mensen die je hierover kan volgen op internet. (Persoonlijke favorieten zijn Marie Kondo en Flylady) Laat je vooral niet overweldigen en begin gewoon klein. Elke week iets doen, is minder stressvol dan je hele leven overhoop halen en je complete inboedel direct naar de kringloop te brengen.

9. Deel je agenda met elkaar

Oh, wat is het makkelijk om een dubbele afspraak in te plannen als je geen agenda’s met elkaar deelt. Je hebt tegenwoordig zoveel manier om handig agenda’s te delen, bijvoorbeeld via Google of je Iphone.

Zo voorkom je dat je weer als een gek oppas moet vinden voor die ene avond dat je hebt afgesproken met een vriendin.

Je kan dan ook makkelijk samen even de week doornemen om te kijken welke afspraken er allemaal staan en waar je rekening mee kan houden.

10. Houd je aan een begroting

Laatste tip.. en het is echt een goeie!

Want weet jij de top 3 oorzaken van ruzie in een huwelijk?
Communicatie. Seks. Financiën.

Nou, die communicatie heb je al aardig voor elkaar als je bovenstaande tips gaat gebruiken. Maar financiën is echt een punt waar we soms te weinig aandacht aan besteden.

Gebrek aan financiële planning leidt tot stress, ontevredenheid en irritaties. En dat nu precies wat je niet wilt hebben als je werk en gezin goed wilt combineren.

Maak dus een begroting en houd je er aan. Weet waar je geld naar toe gaat. Beslis samen waar jullie geld aan willen uitgeven en waar je voor wilt sparen. Evalueer de vorige maand en kijk waar je de begroting hebt overschreden, niet om ruzie erover te maken, maar om bij te stellen zodat je nooit geld tekort komt.

Je werkt hard voor het geld dat je verdient, dan is het fijn om te weten dan het elke maand ook goed besteed wordt en dat je de dingen kan doen die belangrijk voor je zijn.


Zo, dat waren 10 tips voor het combineren van werk en gezin.

Nu denk je misschien: “Ja, leuk! Maar dat gaat me echt niet allemaal lukken.”
Wees niet te hard voor jezelf. Probeer gewoon een paar dingen en kijk of ze werken. Iedere stap die je neemt, leert je weer meer over hoe je het kan aanpakken.

Vind je het fijn om eens met andere moeders te sparren over het combineren van werk en gezin? Wil je graag aan bepaalde dingen werken, maar weet je niet zo goed waar te beginnen?

Dan ben je super welkom bij de Mama Mastermind!
Hier vind je een groep van moeders die enthousiast zijn om hun leven en hun gezin elke dag een beetje beter te maken.

4 gratis recepten om nu te koken met je kinderen!

Sluit je aan bij de Moedige Mama's community en je krijgt direct van mij 4 leuke recepten om nu met je kinderen te koken.

Previous Post: « Wat vind je zelf nou echt belangrijk?
Next Post: Doelen stellen: de beste manier om echt te doen wat je wilt »

Reader Interactions

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Primary Sidebar

Joepie, je bent er!

Moedig zijn voor jezelf, je gezin en je dromen. Dat is wat ik voor elke moeder (inclusief mezelf) wens. Samen kunnen we de wereld elke dag een stukje beter maken voor onze kinderen.

Categorieën

  • Gezondheid
  • Koken
  • Moederschap
  • Ondernemen
  • Opvoeding
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Relatie
  • Website maken
  • Werk en gezin

Recente berichten

  • Zelf een WordPress website maken, is dat moeilijk?
  • 23 manieren om geld te verdienen vanuit huis [corona-update]
  • Boodschappen doen tijdens de corona-crisis: mijn 6 beste tips
  • Saaie lunch? Maak bruchetta’s!
  • Zelf brood bakken
Privacybeleid

Footer

Succes is krijgen wat je wilt. Geluk is willen wat je krijgt.

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Copyright © 2023 · beloved theme by Restored 316

Heyy, onze website verzamelt cookies om jouw ervaring te verbeteren. We nemen aan dat je dit niet erg vindt, maar je kan je voorkeuren altijd wijzigen als je wilt. Cookie instellingenOKÉ
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are as essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
OPSLAAN & ACCEPTEREN